Gå til hovedindhold

Mest for børn og unge

Når du læser det her, eller en anden læser det sammen med dig, kan det godt være fordi du måske skal bo på Elvergården eller Ladbyhus.
Måske ved du allerede at du skal flytte ind. Det kan også være du kender en der bor her.

Møbler, lampe og vinduer

Indhold

    Når du læser det her, eller en anden læser det sammen med dig, kan det godt være fordi du måske skal bo på Elvergården eller Ladbyhus.
    Måske ved du allerede at du skal flytte ind. Det kan også være du kender en der bor her.

    De fleste børn der har fået at vide, at de for en tid ikke skal bo hjemme, kan godt synes det hele er noget meget forvirrende noget lige for tiden. 
    De ved jo ikke så meget om, hvad det er for noget, at skulle bo et andet sted som hedder Elvergården eller Ladbyhus.

    Vi synes, at alle mennesker skal have lige ret og lige muligheder, også de børn og unge, der for en tid bor et andet sted end hjemme. Vi er meget opmærksomme på, at det hele tiden skal være i forhold til hvordan du har det, din alder og det du magter.

    Det betyder også at mulighederne ind i mellem er forskellige for de børn og unge der bor på Elvergården eller Ladbyhus. Du kan eksempelvis godt have lyst til at se en film eller spille et spil, der passer til din alder, men det er ikke altid det samme som at det er godt for dig. Det vil vi tale med dig om.

    Når man skal bo på Elvergården eller Ladbyhus er det ofte fordi man i en periode ikke har det så godt derhjemme. Det ved de fleste børn og unge godt selv. Det er ikke altid man selv kan huske, hvorfor man ikke har det så godt, eller ikke kan huske det som man måske ikke synes er så rart. 

    Nogle børn tror det er deres egen skyld, at de ikke kan bo hjemme. Det ved vi godt det ikke er.
    Der er mange forskellige grunde til at børn og unge ikke kan bo hjemme i deres egne familier. Vi er ikke optaget af hvem der har skylden, men optaget af, hvordan vi bedst støtter børn, unge og deres familier.

    Nogle børn skal bo på en institution fordi deres forældre i en periode har svært ved at hjælpe deres barn. Det kan være fordi forældrene ikke har det så godt sammen og er blevet skilt og måske fået en ny kæreste. Der kan også være mange konflikter mellem søskende og forældrene eller i skolen.

    Nogle børn har oplevet at deres familie har haft det meget vanskeligt. Måske har forældrene været meget uvenner med hinanden. Nogle børn har prøvet at blive slået af deres forældre eller andre i familien. Mange børn har oplevet andre meget voldsomme ting derhjemme eller andre steder, som har gjort dem så bekymrede, så de selv får det vanskeligt. Det er alt sammen noget som børn ikke skal opleve. Børn har ret til at have det godt.

    Der er mange børn der får at vide, at de er uartige, beregnende og umulige. Det synes vi ikke de er. Vi ved godt, at når børn opfører sig som om de var uartige, er det fordi de er kede af det, usikre eller bange og utrygge.

    Det er dine forældre der sammen med kommunen er blevet enige om, at du skal bo på Elvergården eller Ladbyhus. De er blevet enige om at du har brug for at få særlig støtte i en periode i dit liv.

    Nogle gange er der også forældre der har brug for at få hjælp til at lære, hvordan man bliver bedre til at være forældre. Så de selv kan tage sig af deres børn. Det er der andre voksne der hjælper dem med.

    Det kan også være at kommunen selv har bestemt, at du skal bo på Elvergården eller Ladbyhus, så er det fordi dine forældre ikke er helt enige med kommunen om, hvad du har brug for af hjælp. Vi forsøger altid at få et godt samarbejde med dine forældre.

    Nogle af de børn der skal bo på institution, har oplevet mange ubehagelige og mærkelige ting. Mange børn er derfor usikre, sårbare og måske bange for et eller andet, som de ikke helt kan forklare. De tror at de ikke må tale med andre om det.

    • De er bange når de skal sove.
    • De får hjælp til at løse deres problemer af andre børn – og afviser de voksnes hjælp
    • Nogle børn og unge har mange hemmeligheder. Det kan være om det der sker hjemme eller det de har oplevet i deres liv.
    • Bliver drillet meget af andre børn
    • Skændes tit med deres kammerater
    • De bliver let rasende og kan ødelægge deres egne ting måske også andres
    • Har svært ved at få venner eller har ikke nogen
    • Har det svært derhjemme i deres familier
    • Synes det har været svært at gå i børnehave eller skole
    • Kan ikke finde ud af, hvorfor de er kede af det eller vrede, men har det bare mærkeligt inden i.

    Sådan er der mange børn og unge der har det. Alt det her er noget man kan få hjælp til at finde ud af, så man kan få det bedre med sig selv og bliver bedre til at være sammen med andre mennesker.

    Vi vil derfor gerne have, at du fortæller os, hvordan du har det. Der er mange børn der endnu ikke kan fortælle hvordan de har det. De er til gengæld gode til at vise det. Det må man gerne her. Så når du viser os, at du for eksempel er bange eller ked af det, kan vi hjælpe dig med at finde ud af, hvad du er bange for eller ked af.

    Mange børn synes det er svært i starten. De savner og der er så mange nye ting de skal lære. Der er også  mange nye mennesker de skal lære at kende. Det skal vi nok hjælpe dig med. Vi skal jo også lære dig at kende og finde ud af hvem du er. Vi vil gerne kunne trøste dig, når du er ked af det og hjælpe dig med det du har brug for at få hjælp til.

    På Elvergården bor der op til 18 børn. De fleste børn er mellem 6 og 14 år. Du skal bo i et hus, hvor der bor 9 børn og der arbejder 8 pædagoger.

    På Ladbyhus bor der op til 9 unge der er mellem 13 og 18 år.

    Når man skal flytte ind på Elvergården eller Ladbyhus må man gerne have noget af sit legetøj med. Det er vigtigt, at du har din favoritbamse eller pude med. Der er også andet legetøj eller din cykel du kan have med. Det aftaler vi sammen med dig, når du kommer på besøg. Det er også vigtigt at du stadig har noget af dit legetøj hjemme. Så du har noget at lege med hvis du er hjemme på weekend.

    Unge vil måske hellere have andre ting med. Det må man gerne. Vi skal bare havet talt om hvad der er brug for og, at det ikke er noget der forstyrrer dig og de andre unge for meget. Nogle unge har deres egen scooter, cykel, TV og spillekonsol med.

    Alle børn kan få al den mad de har brug for.
    Når du flytter ind vil vi gerne lave din livret. Vi vil også gerne finde ud af med dig, hvad du spiser af mad og hvad du ikke så godt kan lide. Det vil vi forsøge at tage hensyn til.

    Når du er i skole, får du frugt og madpakke. Det er vigtigt at du får mad og drikke så du bliver mæt. Når man er sulten kan man godt blive utilpas og blive urolig. Det kan man også hvis man får for meget mad. Det vil vi tale med dig om, så det er lige tilpas.

    Vi vil sammen med dine forældre og din sagsbehandler lave en aftale om, hvornår du kan komme hjem på weekender og ferier. Nogle børn kommer ikke så meget hjem. Der er også nogle børn der ikke er så tit hos enten far eller mor.

    Andre børn kan ikke komme hjem på weekender, men får besøg af deres forældre på Elvergården eller Ladbyhus. Måske er det dine bedsteforældre eller andre, som du er mest sammen med.

    Er en særlig voksen som hjælper dig med det praktiske, omkring tøj, hygiejne, værelse og mange andre ting. Det er den voksen der er særlig opmærksom på, hvordan du har det og hvad du har brug for. Det er også den voksen, som hjælper dig i hverdagen.
    Måske er det også en du synes er særlig god at tale med om vigtige ting. Men det kan også være at der er en anden voksen du synes er bedre at tale med og, som du synes er bedst til at hjælpe dig.

    Man går i skole på Skolen Ved Åsen, sammen med de børn man også bor sammen med. I skolen arbejder der lærere og pædagoger.

    I skolen arbejder man med skolearbejde som du sikkert kender fra din gamle skole. Men vi ved godt at det ikke altid har været lige let. Derfor er vi meget opmærksomme på at du har brug for særlig hjælp i skolen. Måske endda med små pauser i skoletiden.

    Når man bor på Ladbyhus går man oftest på den skole man gik på inden man flyttede til Ladbyhus. Nogle gange skal man skifte skole til en anden skole. Det er vigtigt at du går på en skole, der bedre kan opfylde de behov du har for at lære det man skal kunne, for at klare sig senere i livet.

    Der er også nogle børn og unge, der fortsætter i deres egne klasser selv om de bor på Elvergården eller Ladbyhus.

    Når man ikke er i skole, laver man det man gør i mange familier. Man er med til at få hverdagen til at funger. De fleste børn er med til at holde orden på deres værelser og hjælper også med nogle af de praktiske opgaver. Det kan være man er med til at tilberede aftensmaden eller støvsuge stuen. Der skal også vaskes tøj og måske skal der indkøbet nyt tøj. Der holdes møder med de andre der bor i afdelingen om hvordan vi har det sammen.

    Der er nogle børn der må vente lidt med at udføre praktiske opgaver til de er lidt mere klar. det taler din kontaktpædagog med dig om.

    Man kan også se fjernsyn, lege med de andre børn, gå ture, være lidt alene på sit værelse eller tale med den voksne om det at bo på Elvergården eller Ladbyhus. Nogle børn og unge har fritidsaktiviteter, fodbold, gymnastik, håndbold og meget andet.

    Det er vigtigt at man kan tale med sine forældre og søskende. Vi vil gerne sørge for at det lader sig gøre i løbet af ugen. Derfor laver vi særlige aftaler om, hvilke dage og hvilket tidspunkt på dagen I kan tale sammen. Du kan bruge din egen telefon eller ringe fra Elvergården eller Ladbyhus telefon. Du må bruge din egen telefon, når der ikke er andre ting der er planlagt sammen med dig.

    Vi skal sammen finde ud af, hvornår det er bedst du kommer i seng om aftenen, så du får den hvile og søvn du har brug for. Det gør vi når vi mødes med dig og dine forældre. Det kan godt være vi laver lidt om på det, når du har boet her et stykke tid.

    Måske har du lidt mere brug for søvn på Elvergården eller Ladbyhus, end du havde da du boede hjemme. Vi ved godt at nogle børn har brug for, at der er en voksen hos dem, når de skal sove.
    Vi skal nok passe på dig og være ved dig så du kan få ro til at sove. Måske har du brug for en lille godnat historie?

    Mange børn er usikre på at fortælle hvordan de har det. De kan ikke lide at de andre ved, hvis de er kede af det eller bange. De fleste børn har oplevet mange ting derhjemme, som børn ikke skal opleve og som gør dem bange og utrygge.

    Børnene tror de ikke må fortælle om det til de voksne på Elvergården eller Ladbyhus. De tror det er hemmeligheder. De tror at deres forældre bliver vrede eller kede af det, hvis de fortæller om hvad de har oplevet.

    Børn der har hemmeligheder, har det meget svært, de er bekymrede og bange for, at hvis de fortæller om det, sker der måske noget med deres forældre eller de tror, at de aldrig kommer hjem igen.

    Vi vil sammen med dig finde ud af, hvornår du er parat til at få talt om hvordan du har det og hvad du har oplevet — måske er det slet ikke så hemmeligt. Så kan du slippe for at være så bekymret og få mere plads til at lære det du har brug for.

    Når du har fødselsdag, vil vi aftale med din forældre, hvordan du kan fejre fødselsdag sammen med dem og eventuelt andre fra din familie. Vi vil sammen med dig planlægge, hvordan du kan holde den sammen med de andre børn på Elvergården eller Ladbyhus.

    Sommetider er det bedre, at du holder din fødselsdag med din familie på Ladbyhus eller Elvergården.

    Til jul er nogle børn hjemme juleaften. Nogle er hjemme lidt længere tid. Der er sommetider nogle børn der holder jul og nytår på Elvergården eller Ladbyhus.

    Dine forældre, sagsbehandler og Elvergården eller Ladbyhus finder ud af, hvornår og hvor meget du kan komme hjem på weekend. Nogle børn er ikke hjemme på weekend, men får besøg af deres forældre på Elvergården eller Ladbyhus.

    Efter aftale kan man have sit eget tv og computer på sit værelse. Men vi ved, at du har behov for at lære at være sammen med andre voksne og børn. Vi vil derfor gerne have at man ser tv i stuen sammen med de andre børn. Det gælder også med computer. Vi vil faktisk gerne være så meget sammen med dig, som du kan klare. På denne måde sidder du ikke inde på dit værelse helt for dig selv. 

    Du må se tv og spille spil der passer til din alder.

    I skolen er der adgang til internettet. Det anvendes udelukkende til undervisning.

    I afdelingerne er der adgang til internettet. Det er som regel tilgængeligt efter skoletid og om aftenen.
    De voksne vil hjælpe dig med at finde ud af hvordan du bruger internettet, så du ikke kommer til at besøge sider der ikke svarer til din alder eller sider der kan være krænkende for dig eller andre i din nærhed.

    Mange bruger internettets muligheder til at kommunikere med hinanden på. Det er vigtigt at kunne og især vigtigt at kunne på en måde, hvor man ikke risikerer at komme i kontakt med nogle der ikke vil dig det godt.
    Derfor vil der være voksne der hjælper dig. Det giver dig mulighed for at finde ud af hvordan man bruger de forskellige platforme på en hensigtsmæssig måde.

    Mobiltelefoner er der mange børn og unge der har.
    De kan have den på deres værelser og bruge den i deres fritid. Andre børn, kan have brug for særlig hjælp til at have deres mobiltelefon. Vi vil gerne have, at den opbevares på kontoret og udleveres på aftalte tidspunkter. Der laves individuelle aftaler om dette.

    I skoletiden eller på tidspunkter, hvor der foregår andre planlagte aktiviteter, er der ikke mulighed for at bruge mobiltelefonen. Mobiltelefonen skal altså ikke medbringes når der foregår planlagte aktiviteter, men blive på værelserne eller kontoret.

    Når du skal sove, skal din mobiltelefon opbevares på kontoret for natten, så den ikke forstyrrer din nattesøvn. Du får den udleveret efter skoletid eller på et særligt aftalte tidspunkter.

    Mobiltelefoner er rigtig gode at have når de anvendes til at kommunikere eller bruges til spil, se film eller høre musik på. Mobiltelefoners anvendelsesmuligheder må ikke bruges til at skade andre med.

    For at beskytte andre børn og voksne, må der ikke filmes, tages billeder eller optages lyd på telefonerne der kan være krænkende, eller på anden måde grænseoverskridende.
    Dette gælder også selvom dem der er involveret har givet lov.

    De fleste børn vil helst bo hos deres forældre, også selv om det sommetider har været svært derhjemme.
    Det er ofte svært for forældre at fortælle deres barn, at de for en tid ikke skal bo hjemme hos dem. Så kan de komme til at love deres barn, at det kun er for en kort periode eller et år. Det kan vi ikke love.

    Det er meget svært at sige hvor længe du skal bo på Elvergården eller Ladbyhus.
    Det kommer an på om du kan bruge den hjælp du får, om du får det bedre og udvikler dig. Det kommer også an på om dine forældre og Elvergården eller Ladbyhus kan finde ud af at samarbejde om, hvordan vi bedst hjælper dig.

    Mens du er på Elvergården eller Ladbyhus, mødes vi en gang i mellem med dine forældre og taler sammen om hvordan det går med dig, og hvordan det går hjemme.
    Det er vigtigt at du er med til de møder der holdes om dig. Dine forældre har også brug for at få hjælp til at blive bedre til at være sammen med dig. Så de kan støtte dig, hvis du på et tidspunkt skal flytte hjem igen.

    På et tidspunkt skal du flytte igen. Mange børn synes det er særlig svært at flytte fra Elvergården eller Ladbyhus. Din kontaktpædagog vil tale med dig om det og hjælpe dig med at sige farvel og flytte hjem eller derhen, hvor det er besluttet at du skal bo.

    Vi vil gerne have kontakt med dig så længe du har brug for det. Vi vil gerne besøge dig og høre fra dig en gang i mellem.

    Vi vil ikke have, at børn slår hinanden eller de voksne. Ligesom de voksne heller ikke må slå børnene.

    Vi vil heller ikke have at børn mopper hinanden eller at voksne mopper børn. Vi ved godt at nogen børn kan få det så vanskeligt, at de kommer til at ødelægge nogle af deres egne eller andres ting, slå eller sige ting der gør andre kede af det. Det skal vi finde ud af at hjælpe dig med, så du ikke behøver at gøre sådan.

    Der er nogen der holder øje med om vi behandler børn og unge godt nok og om de får muligheder for at lære noget. Det hedder Socialtilsynet.

    De kommer og taler med børn og unge, pædagoger, afdelingsleder, forstander. De taler også med jeres forældre og sagsbehandler.

    Tilsynet skal holde øje med og sikre, at alle børn og unge der ikke bor hjemme, får de samme muligheder for at lære noget af det der er vigtigt, som alle andre. Børn og Unge der ikke bor hjemme, skal have mulighed for at have det lige så godt som alle andre i Danmark. Det er for eksempel om I har mulighed for at gå i skole, om I får hjælp til gå i skole så I på et tidspunkt kan få et arbejde eller en uddannelse, at få venner, gå til sport, om i respekteres som dem I er og meget mere.

    Alle har ret til at få mulighederne for at gennemføre et godt nok Børne- og ungdomsliv med skolegang og ungdomsuddannelse, så man på sigt kan leve et selvstændigt voksenliv med sig selv og sin familie.

    Hvad er socialtilsyn? (For børn 4-8 år)
    Hvad er socialtilsyn? (For børn 9-12 år)
    Læs mere om inddragelse af børn, unge og pårørende