Gå til hovedindhold

Kost

Mad er noget, alle har en mening om. Bordskik og spiseritualer ligeså. Ikke to familier har den samme holdning til, hvordan et måltid bør forløbe, og hvad der bør serveres. Også pædagoger har deres egne meninger om den ting.
Vore spisevaner er meget personlige, og derfor er det naturligt, at en kostpolitik kan blive mødt med både skepsis og uenighed, når den præsenteres for en større gruppe af forældre og medarbejdere i UBF.

Gynger og boldbane med fodboldmål

Indhold

    Kostpolitik er en fælles vedtaget målsætning for hvordan mad og måltider først og fremmest sikre at børn og unge får ernæringsrigtig kost samt opfylder det enkelte barn og unges særlige behov i forhold til deres fysiologiske udvikling og aktuelle behandlingsbehov.

    Kostpolitikken bygger på et ernæringsfagligt og pædagogisk grundlag. Der samarbejdes med diætister, kostvejledere eller psykiatri, når der ernærings- eller behandlingsmæssigt er behov for dette.

    Mad og måltider i UBF skal forbindes med noget rart. Der udvikles gode sociale samværsformer og trivsel. Måltider er også der hvor børn og unge erfarer at få behovsopfyldelse.

    Alle børn og unge i UBF medinddrages i processer om ønsker til kostplanen. Alle børn og unge i UBF indgår i arbejdsprocesser om tilberedningen af maden i forhold til deres alder, formåen og aktuelle ressourcer.
    Der er gode sanseoplevelser i forhold til selv at være med til at tilberede maden. Smage og røre, dufte, kende forskel på forskellige grønsager og kød mv.

    Spørgsmål om måltiderne

    Et veldækket bord, man præsenter maden, havregrød, grovbolle/rugbrød m ost/syltetøj, skemad, mælkeprodukter, frugt, hygge, ro til at spise.

    En god snak om hvad man har lyst til spise, rugbrød m pålæg, grovbolle m pålæg, eventuelle rester fra aftensmaden, grønt, frugt, en hyggeting en gang imellem.

    Et veldækket bord, man præsenterer maden. Rugbrød, et udvalg af pålæg, fiskepålæg, udvalg af grønt, evt. en varm ret eller varmet rest fra aftensmåltidet.

    Et veldækket bord, man præsenterer maden. Maden er anrettet fint i skåle og fade. Der er altid rigeligt. Det består altid af flere valgmuligheder af grønt. Det består af helt almindeligt varieret hverdagsmad. Det tilstræbes at der også serveres smagsprøver på nye retter, med anden smag og farvesammensætning.

    Ingen børn og unge skal spise noget de ikke kan lide. Man skal ikke smage, hvis man ikke kan. De må naturligvis gerne opmuntres til at smage, men det accepteres når der siges nej til dette.

    I stedet vil husassistenten eller pædagoger have talt med barnet eller den unge om, hvad der kan være et godt alternativ til maden. Det kan være en rugbrødsmad eller en alternativ varm ret. Vi serverer helst ikke morgenmadsprodukter til aftensmad, men der kan være særlige forhold der betyder, at der afviges fra dette.

    Målsætning:

    • At børnene får gode og sunde spisevaner
    • At måltidet er indbydende og hyggeligt, så børnene glæder sig til at                  
    • Så vidt det er muligt ud fra leverandørhensyn og budget anvender vi økologiske produkter. Vi tilstræber at spise så rene og naturlige råvarer som muligt.
    • Vi tilstræber at begrænse sukkerindholdet. Hvidt sukker ved man jo godt ikke er sundt for nogen i for store mængder.
    • Vi tilgodeser det sanselige ved at tage hensyn til farve- og smagssammensætning - i køkkenet og ved anretningen. Vi stimulerer sanser, hvad øjet ser, for lysten til at spise.
    • Vi er lydhøre overfor børnenes ønsker og opfylder behov. Man kan godt få sin livret ind i mellem.
    • Vi tager særlige hensyn til nye børns madønsker og vaner.
    • Vi tager hensyn til særlige behandlingskrævende forhold der skal indgå i planen for det konkrete barn. herunder allergier og lignende forhold.
    • Vi tager hensyn til børn, hvor kulturelle forhold kan have betydning for valg af fødevarer.
    • Ved indflytning, afsked og på særlige mærkedage vælger barnet menuen.

    Derfor gør vi:

    • Spiser en varieret kost hele året. Det er vigtigt med en varieret kost i forhold til barnets sundhed med vitaminer/mineraler osv.
    • Spiser årstidens frugt og grønsager. Vi er opmærksomme på bæredygtighed og danskproducerede fødevarer.
    • Så vidt muligt bager vi selv brød, flutes og kager. Duften af nybagte boller kan ingen stå for.
    • Vi tilstræber en kødløs dag, men ikke efter et skema. Vi eksperimenterer med forskellige kødløse retter.
    • Vi undgår så vidt muligt unødige tilsætningsstoffer i maden.